Bruk og stell fra Nor-tromma
Bruk, stell og oppbevaring av tromma
Bruk: Nordamerikanske indianere (natives) hevder at tromming er som menneskets hjerteslag, og at trommas ånd lever i trommas senter. Derfor bør du unngå å tromme midt i trommesentrum. La trommeslagene treffe mellom sentrum og trommekanten. Samtidig gir tromma best lyd når du trommer nærmere trommesentrum.
Hver gang før du begynner en trommeseanse, så hold gjerne tromma med skinnet (dvs. det er råhud av forskjellige dyr fra Norge, men noen reinsdyr kan være fra Sverige, som brukes som trommeskinn) inntil brystet/kroppen ca. 30 sekunder. I tillegg kan du stryke over trommeskinnet med håndflaten - i spiralform, enten fra sentrum og utover, eller motsatt. Med dette oppnår du at trommeskinnet varmes litt opp av kroppsvarmen din, og at dine og trommas energier samspiller. Det samme kan du gjøre hvis du har lånt bort tromma - da setter du ditt eget preg på tromma etterpå.
Tromming: Begynn med rolig tromming, og øk intensiteten etter hvert. Så roer du ned mot slutten, og avslutter med ett kraftig slag. Dette kommer selvsagt an på hva som er formålet med trommingen, og din intensjon med trommingen. Meditasjonstromming og noe healingarbeide kan være avdempet, rolig tromming, mens en trommereise er hurtig og kraftig tromming. Nå har jeg skrevet et mer informativt 4-siders skriv om forskjellige måter å tromme på, om forskjellige hensikter med tromming og trommetips (les mer under valget Sjamantrommer øverst / nederst, eller de horisontale meny-strekene på mobiltelefoner).
Best oppbevaring: Tromma oppbevares best innendørs, hengende fritt på et luftig, jevnt kjølig sted. Den bør skjermes for sollys og varmekilder og aller helst være i et rom uten fyring. Det er spesielt tørr luft som gjør at trommeskinnet krymper så mye at det kan sprekke. La tromma alltid henge med skinnet vendt ut mot rommet. Da kan du samtidig beundre det vakre instrumentet ditt.
Stell av tromma: Selve treramma, håndtaket og trommeskinnet kan tørkes lett av med en fuktig klut, uten at trommeskinnet vætes. Skinnet (råhuden) skal normalt være stramt, men kan bli for stramt. Både treramma og skinnet / råhuden er levende materialer som påvirkes lett av varierende klimaforhold. F.eks. tørt eller fuktig vær, trekk fra ventilasjon eller vind, fyring innendørs i vinterhalvåret gir svært tørr luft, kulde, direkte solskinn, regn . . . . . Nedenfor er noen tips, slik at du prøver å unngå at tromma blir ødelagt. Da slipper du ergrelsene og kostnadene med reparasjon av tromma.
Ved varmt, tørt klima: I varmt vær, i solsteika om sommeren eller om vinteren, særlig når vi fyrer inne, blir det ofte lav luftfuktighet. Da krymper skinnet / råhuden og blir svært stramt, med fare for at det kan sprekke. Og det skjer av og til - dessverre. I tillegg kan vind eller trekk fra ventilasjon tørke ut trommeskinnet. En nødløsning en sjelden gang innimellom er at du gir skinnet en lett dusj fra en sprayflaske med vann, og gnir det fort utover med håndflaten. Da blir skinnet litt avspent. Dette har kortvarig effekt, hvis du må bruke tromma akkurat da. Hvis du skal transportere tromma i varmt, tørt vær, kan du ha den i en av mine trommevesker eller i en stor nok plastpose. Hvis du legger fuktig papir eller en fuktig klut i en liten plastpose (som ikke lukkes igjen), oppi veska sammen med tromma, får trommeskinnet tilført litt fuktighet, slik at det (forhåpentlig) ikke tørker for mye i det varme været.
Ved fuktig klima: Ved oppbevaring om sommeren med høyere luftfuktighet, eller i fuktig vær/regnvær kan trommeskinnet / råhuden bli slapt/avspent. Det kan strammes ved enten å holde tromma nær et bål (men ikke oppi bålet !!!), nær en varm ovn, den kan holdes ca. 15 - 20 cm over en varm kokeplate, mens du roterer tromma rundt over kokeplata i ca. 15 sekunder av gangen (men la trommeskinnet avkjøles mellom hver gang over varm kokeplate), eller ved å bruke hårføner. Føneren føres da rolig fra sentrum og utover i spiralform i ca. 30 sekunder til et par minutter, ca. 15 cm fra trommeskinnet. Kjenn alltid etter for å føle når skinnet er passe stramt. Når det avspente skinnet varmes varsomt, krymper det og strammer seg, og det kan skje ganske fort. Vær OBS på at skinnet krymper / strammer seg så lenge skinnet er varmt / tilføres varme. Det som er for varmt for din hud, er for varmt for trommeskinnet. Pass på ikke å væte skinnet, da blir det slapt.
Hvis skinnet (råhuden) sprekker, og det skjer av og til i for tørt klima eller hvis tromma er for nær en varmekilde for lenge av gangen. Muligens kan en da skifte ut skinnet, helst hos den som har laget tromma, men skaden må vurderes i hvert enkelt tilfelle for å beregne kostnaden. Det var slik jeg begynte med å lage trommer i 2005. Først sa jeg ja til å forsøke å reparere en tromme der skinnet hadde sprukket over kanten på treramma. Det ble mye fundering, men jeg fikset det, og tromma fungerer i dag. Siden har jeg reparert noen flere trommer som både jeg og andre har laget. Også et par trommer der skinnet holdt, men ble veldig stramt i tørr varme og knuste treramma som var for spinkel, så den måtte lages på nytt. Det klarte jeg også. I årenes løp har jeg laget mange trommer - og gjør det fortsatt.
Legg heller ikke tromma igjen i en varm, (parkert) bil - eller i kuldegrader !!! Da blir den garantert ødelagt!
Innvielse: Sjamantromma kan gjerne innvies i lys og kjærlighet for å passe dine energier, og gis et navn. Forslag til innvielse følger med hver tromme som jeg selger - eller lag ditt eget innvielsesrituale.
Kontakt Nor-tromma hvis du har spørsmål eller vil bestille en tromme.
Jeg har laget et 4-siders informasjonsskriv om tromming, trommeteknikker og rasler: Les mer under menyvalget Sjamantrommer øverst / nederst, eller de horisontale meny-strekene på mobiltelefoner.